روغن موتور مناسب خودرو چه معیاری دارد؟

گسترده بودن انواع روغن موتور و برندهای سازنده آن باعث شده است که صاحبان خودرو برای انتخاب روغن موتور مناسب دچار سردرگمی شوند اما سوال اینجاست که کدام روغن موتور مناسب ماشین ما است؟ با خواندن این مطلب تا حد زیادی به جواب خواهید رسید.
امروزه تولیدکنندگان بزرگ خودرو تا حد زیادی راه را برای انتخاب روغن موتور مناسب هموار کردهاند بدین شکل که با انعقاد قرارداد با تولیدکنندگان روغن موتور از آنها خواستهاند تا فرایند کار ماشین تولیدی را بررسی و بهترین روغن موتور مناسب آن را بسازند. برای مثال مرسدس بنز با پیشنهاد دادن روغن موتور ادینول برای سواری های ساخت این شرکت مصرف کنندگان را از سردرگمی درآورده است. یعنی با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو میتوان از روغن مورد نیاز و مطلوب خودرو مطلع شد. برای داشتن انتخابی مطلوب باید چند فاکتور را در نظر گرفت.
فاکتور APIروغن موتور
API که مخفف یک عبارت به زبان لاتین است که به معنای موسسه نفت آمریکا است و نشان دهندهی کیفیت روغن موتور است بدین شکل که از دو حرف لاتین برای نشان دادن کیفیت روغن استفاده میشود. دسته اول روغنهای موتور برای خودروهای بنزینی است که با علامت S نشان داده میشود، دسته دوم روغنهای موتور دیزلی که با علامت C نشان داده می شود. از حروف دیگر نیز برای نشان دادن سطح کیفیت بهره می برند بدین شکل که A پایینترین سطح کیفیت و N بالاترین سطح کیفیت را نشان میدهد. در واقع روند رو به رشد این شاخص بدین صورت است که اولین روغن با علامت A تولید شده است و مناسب خودروهای سال1930 است و طی زمان پیشرفت کرده است و با علامت B، C، D، و... تا الان که جدیدترین آن N است تولید شده است.روغن SN کیفیت بالایی دارد و از خاصيت پايداری خوب در برابر سايش، محافظت بهتر در مقابل رسوب گذاري بر روي قطعات و كارايي بهتر روغن در دماي پايين برخوردار است.
فاکتور SEA یا به زبان دیگر غلظت روغن موتور
یعنی غلظت روغن موتور به چه میزان باید باشد که خودرو بهترین عملکرد را داشته باشد. انجمن مهندسان خودرو برای شاخص گرانروی یا غلظت روغن معیار معینی را در نظر گرفته است که باعث میشود انتخاب روغن موتور سادهتر شود. هرچه قدر روغن موتور رقیقتر باشد و گرانروی آن بالاتر باشد از مرغوبیت بیشتری برخوردار است چون در فصول سرد غلظت روغن افزایش مییابد و در نتیجه حرکت آن بین قطعات موتور به کندی انجام میشود که این امر باعث آسیب به موتور و خوردگی قطعات به دلیل روانکاری نادرست داخل موتور میشود. برای نشان دادن این شاخص از W استفاده میشود که عدد قبل از W گرانروی روغن در دمای پایین را نشان میدهد و عدد بعد از W غلظت روغن موتور در درجه هوای بالا را نشان میدهد پس اگر در مکانی هستید که هوای آنجا بسیار گرم است باید روغن موتوری را انتخاب کنید که این شاخص در آن بالا باشد چون روغن در اثر گرما رقیق میشود و به خوبی در قطعات موتور حرکت نمیکند. برای مثال روغن موتور 40w10 با توجه در بازه دمایی 10- تا 40+ درجه سانتی گراد کاربرد دارد.
فاکتور پایه روغن یا فرایند تولید روغن موتور
فرایند تولید روغن موتورها در شرکتهای مختلف متفاوت است. روغن موتورهای تولید شده بر اساس نوع پایه به 3 دسته تقسیم میشود.
_ روغن موتور مینرال: اولین روغن موتور تولید شده بر پایه نفت خام است و بدون اصلاح سازی ساختار شیمیایی وارد بازار میشود و به دلیل ساده بودن آن، بازه زمانی بین دو تعویض روغن موتور کوتاه تر است. این روغن موتور مخصوص خودروهای قدیمی و کلاسیک است.
_ روغن موتور نیمه سنتتیک: ترکیبی از روغن موتور سنتتیک و مینرال میباشد که ساختار شیمیایی آن به میزان زیادی اصلاح شده است که مقاومت، دوام و کارایی بالاتری دارد همچنین بازه زمانی بین دو تعویض روغن موتور طولانی تر است. مناسب خودروهایی است که قیمت متوسطی دارند از جمله پژو، ام وی ام و...
_ روغن موتور سنتتیک: این روغن موتور بر اساس آخرین تکنولوژی و ابداعات تولید شده است که تمام ناخالصی های روغن موتور به طور کامل گرفته شده و ساختار شیمیایی آن به گونه ای تقویت شده است که مقاومت بالا و روانکاری بهتری نسبت به بقیه روغن موتورها دارد. روغن موتورهای تمام سنتتیک مخصوص خودروهایی با تکنولوژی بالا است و احتیاج نیست در خودروهای معمولی استفاده شود چرا که ضرورتی ندارد که هزینه اضافی پرداخت کنید.